Je včelí med zdravý?
Jaké důležité látky v medu najdete?
- vitaminy A, C, D, K, E
- vitaminy skupiny B
- vápník
- draslík
- fosfor
- hořčík
- sodík
- křemík
- železo
Denně
lžička
medu dělá
z dědy
neposedu.
I tak může
vypadat
chvála
medu. Víte,
proti
kterým
zdravotním
neduhům
pomáhá
včelí
poklad?
Léčí
nachlazení,
virózy,
kašel,
ale rovněž
poruchy
krevního
oběhu,
zažívacího
ústrojí
a další.
Vysoký
tlak
Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak. Léčba vysokého tlaku však patří zcela do kompetence lékaře - pokud budeme dodržovat všechny jeho pokyny a pravidelně užívat předepsané léky, můžeme si vypomoci i medem.
Lze s úspěchem využít i účinek bylinek a denně pít šálek čaje z květu hlohu slazený lžící medu. Tuto léčbu lze ale praktikovat nejlépe v ranních nebo dopoledních hodinách. Večer již není vhodná, protože by během noci mohlo dojít k příliš velkému poklesu krevního tlaku.
Poruchy
trávení
Nejenže med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávicí soustavu, ale navíc dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů.
Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se med používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva.
Pravidelné pití medové vody ráno nalačno dokáže nejen snížit intenzitu a frekvenci obtíží, ale i urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.
Nachlazení,
kašel,
horečka
Léčba nemocí dýchacích cest medem byla a je i dnes nejznámějším zdravotním využitím. Lipový či jiný čaj slazený medem vyvolá pocení, po kterém klesá teplota a onemocnění začíná ustupovat.
Silice obsažené v medu zkapalňují hlen v průduškách a usnadňují tak jeho vykašlávání. A dílo pak završí hojivé dextriny, které tlumí bolest zanícených sliznic.
Med účinně pomáhá nejen při chřipce, angíně či zánětech průdušek, ale i při léčbě závažnějších a vleklých plicních chorob.
Čaj s medem je velmi vhodné podávat malým dětem s vysokou horečkou i proto, že při vysokých teplotách je v dětském organismu zablokován enzym, který štěpí řepný cukr na cukr jednoduchý. V krvi dítěte sice koluje dostatek cukru, ten ale nemůže být využit, nervové buňky trpí hladem po cukru a může dojít k jejich podráždění, které se projevuje svalovou křečí. Pokud v tomto případě podáváme dítěti čaj slazený medem, jednoduché cukry v medu okamžitě zasytí nervové buňky a ke křečím vůbec nedojde.
Preventivní užívání medu
Doporučuje
se užívat
denně
nalačno
půl
hodiny před
snídaní
jednu
polévkovou
lžíci
medu. Je
vhodné
med
rozpustit
ve vlažné
vodě
nebo čaji,
protože
neředěný
může někdy
vyvolávat
pálení
žáhy,
někdo
nesnáší
jeho
vysoce
sladkou
chuť. Při
problémech
spíše
neurotického
charakteru
(nespavost,
nervozita,
neklidný
spánek)
je lépe
denní dávku
medu užívat
večer před
spánkem.
V tomto
případě
je vhodné
med
rozpustit
ve vlažném
mléce,
protože
mléčné
bílkoviny
med částečně
váží
a zklidňující
účinek
medu je
tak
dlouhodobý.
Kdy není med vhodný
Med
by
pochopitelně
neměli
konzumovat
lidé s
alergií
na něj.
Sporné
je také
užívání
medu při
tak rozšířeném
onemocnění
jako je
cukrovka
i přesto,
že med
nijak
dramaticky
nerozkolísá
hladinu
cukru v
krvi. Lékaři
v tomto
případě
med
zakazují
hlavně
proto,
že základem
úspěšné
léčby
cukrovky
je dieta
-
pacient
musí
prakticky
odvyknout
sladké
chuti. Užívání
i malého
množství
vysoce
sladivého
medu by
chuť na
sladké
spíše
podpořilo
a tím
pacientovi
znesnadnilo
dodržování
dietního
režimu. Někteří
zubní a
dětští
lékaři
nedoporučují
maminkám
podávat
dětem
med
proto,
že med
poškozuje
zubní
sklovinu
dětského
chrupu.
Tato
domněnka
však
nebyla
nikdy
prokázána.
Naopak: Při
zpracování
řepného
cukru se
v těle
spotřebovává
vápník
a
fosfor,
tedy
prvky,
které
se
nejrychleji
uvolňují
právě
z dětské
zubní
skloviny.
Pokud však
dítě užívá
potraviny
s medem,
který
obsahuje
tyto
prvky v
dostatečném
množství,
nemusí
být
sklovina
o vápník
ani
fosfor
ochuzována. Med
v dutině
ústní
působí
protibakteriálně,
protože
obsahuje
peroxid
vodíku,
který
dovede
ničit
bakterie
způsobující
zubní
kaz. Dokud
lidstvo
neznalo
uměle
vyráběný
řepný
cukr a
sladilo
pouze
medem, téměř
neznalo
zubní
kaz.
Co vše med dokáže?
- obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů
- je pro naše tělo výborně zpracovatelný, rychle se uvolní do krve a je okamžitým zdrojem energie
- má schopnost ničit bakterie a každý má svůj osvědčený recept (med s cibulí, česnekem, zázvorem, s bylinným čajem)
- pravidelná konzumace napomáhá prevenci angín, nachlazení, zánětů horních cest dýchacích a průdušek
- posiluje naši imunitu
- pomáhá léčit i kůži - popáleniny, suché rty, proleženiny, omrzliny, akné či poničené vlasy
- dodá energii při rekonvalescenci
- pomáhá při nespavosti (lžička medu před spaním)
- uklidňuje přecitlivělé nervy (lžička medu ráno na lačno a večer před spaním)
- je vhodný jako podpůrný prostředek při cukrovce
- urychluje léčbu žloutenky
- usnadňuje léčbu žlučníku a jater
Ať si koupíme med lesní či květový, měli bychom ho skladovat v uzavřeném obalu (keramika, sklo) v temnu a chladu. Nemusíme se bát jeho krystalizace, neboť se jedná o přirozenou vlastnost a kvalita se nesnižuje.
Med funguje jako antibiotikum
Hovoří se o něm jako o jednom z nejsilnějších přírodních antibiotik, protože dokáže likvidovat bakterie. Svého času nahrazoval v lékárničkách dnešní antibiotika, plná chemie. Vynikající byl a stále je na léčbu nemocí dýchacích cest, ať už samostatně nebo v kombinaci s dalšími pomocníky, jako jsou bylinkové čaje, cibule, česnek, lékořice, citron, teplé mléko atd. Když se spojí, je léčba mnohem rychlejší.
Charakteristické a svým způsobem i unikátní složení medu dokáže zatočit s početnou skupinou mikroorganismů, s nimiž si tělo nedokáže poradit. Hlavní je, že med oproti běžným antibiotikům nemá vedlejší účinky, jako když si vezmete léky plné chemie. Při podpůrné léčbě medem musíte začít včas a to už ve chvíli, kdy se objevují první příznaky.
Pravidelná aplikace, ideálně několikrát denně přispívá k rychlému vyléčení. Mějte však na paměti, že jestli si chcete dát med do čaje, tak vždy musíte počkat, až trochu vychladne. Nikdy jej nedávejte přímo do horkého čaje, neboť při teplotě vyšší než 42°C se ničí jeho léčivé (účinné) látky.