Je včelí med zdravý?

Jaké důležité látky v medu najdete?

  • vitaminy A, C, D, K, E
  • vitaminy skupiny B
  • vápník
  • draslík
  • fosfor
  • hořčík
  • sodík
  • křemík
  • železo

Denně lžička medu dělá z dědy neposedu. I tak může vypadat chvála medu. Víte, proti kterým zdravotním neduhům pomáhá včelí poklad? Léčí nachlazení, virózy, kašel, ale rovněž poruchy krevního oběhu, zažívacího ústrojí a další.

Vysoký tlak

Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak. Léčba vysokého tlaku však patří zcela do kompetence lékaře - pokud budeme dodržovat všechny jeho pokyny a pravidelně užívat předepsané léky, můžeme si vypomoci i medem.

Lze s úspěchem využít i účinek bylinek a denně pít šálek čaje z květu hlohu slazený lžící medu. Tuto léčbu lze ale praktikovat nejlépe v ranních nebo dopoledních hodinách. Večer již není vhodná, protože by během noci mohlo dojít k příliš velkému poklesu krevního tlaku.

Poruchy trávení

Nejenže med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávicí soustavu, ale navíc dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů.

Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se med používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva.

Pravidelné pití medové vody ráno nalačno dokáže nejen snížit intenzitu a frekvenci obtíží, ale i urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.

Nachlazení, kašel, horečka

Léčba nemocí dýchacích cest medem byla a je i dnes nejznámějším zdravotním využitím. Lipový či jiný čaj slazený medem vyvolá pocení, po kterém klesá teplota a onemocnění začíná ustupovat.

Silice obsažené v medu zkapalňují hlen v průduškách a usnadňují tak jeho vykašlávání. A dílo pak završí hojivé dextriny, které tlumí bolest zanícených sliznic.

Med účinně pomáhá nejen při chřipce, angíně či zánětech průdušek, ale i při léčbě závažnějších a vleklých plicních chorob.

Čaj s medem je velmi vhodné podávat malým dětem s vysokou horečkou i proto, že při vysokých teplotách je v dětském organismu zablokován enzym, který štěpí řepný cukr na cukr jednoduchý. V krvi dítěte sice koluje dostatek cukru, ten ale nemůže být využit, nervové buňky trpí hladem po cukru a může dojít k jejich podráždění, které se projevuje svalovou křečí. Pokud v tomto případě podáváme dítěti čaj slazený medem, jednoduché cukry v medu okamžitě zasytí nervové buňky a ke křečím vůbec nedojde.

Preventivní užívání medu

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu. Je vhodné med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolávat pálení žáhy, někdo nesnáší jeho vysoce sladkou chuť.

Při problémech spíše neurotického charakteru (nespavost, nervozita, neklidný spánek) je lépe denní dávku medu užívat večer před spánkem. V tomto případě je vhodné med rozpustit ve vlažném mléce, protože mléčné bílkoviny med částečně váží a zklidňující účinek medu je tak dlouhodobý.

Kdy není med vhodný

Med by pochopitelně neměli konzumovat lidé s alergií na něj. Sporné je také užívání medu při tak rozšířeném onemocnění jako je cukrovka i přesto, že med nijak dramaticky nerozkolísá hladinu cukru v krvi. Lékaři v tomto případě med zakazují hlavně proto, že základem úspěšné léčby cukrovky je dieta - pacient musí prakticky odvyknout sladké chuti. Užívání i malého množství vysoce sladivého medu by chuť na sladké spíše podpořilo a tím pacientovi znesnadnilo dodržování dietního režimu.

Někteří zubní a dětští lékaři nedoporučují maminkám podávat dětem med proto, že med poškozuje zubní sklovinu dětského chrupu. Tato domněnka však nebyla nikdy prokázána. Naopak:

Při zpracování řepného cukru se v těle spotřebovává vápník a fosfor, tedy prvky, které se nejrychleji uvolňují právě z dětské zubní skloviny. Pokud však dítě užívá potraviny s medem, který obsahuje tyto prvky v dostatečném množství, nemusí být sklovina o vápník ani fosfor ochuzována.

Med v dutině ústní působí protibakteriálně, protože obsahuje peroxid vodíku, který dovede ničit bakterie způsobující zubní kaz.

Dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný řepný cukr a sladilo pouze medem, téměř neznalo zubní kaz.

Co vše med dokáže?

- obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů

- je pro naše tělo výborně zpracovatelný, rychle se uvolní do krve a je okamžitým zdrojem energie

- má schopnost ničit bakterie a každý má svůj osvědčený recept (med s cibulí, česnekem, zázvorem, s bylinným čajem)

- pravidelná konzumace napomáhá prevenci angín, nachlazení, zánětů horních cest dýchacích a průdušek

- posiluje naši imunitu

- pomáhá léčit i kůži - popáleniny, suché rty, proleženiny, omrzliny, akné či poničené vlasy

- dodá energii při rekonvalescenci

- pomáhá při nespavosti (lžička medu před spaním)

- uklidňuje přecitlivělé nervy (lžička medu ráno na lačno a večer před spaním)

- je vhodný jako podpůrný prostředek při cukrovce

- urychluje léčbu žloutenky

- usnadňuje léčbu žlučníku a jater

Ať si koupíme med lesní či květový, měli bychom ho skladovat v uzavřeném obalu (keramika, sklo) v temnu a chladu. Nemusíme se bát jeho krystalizace, neboť se jedná o přirozenou vlastnost a kvalita se nesnižuje.

Med funguje jako antibiotikum

Hovoří se o něm jako o jednom z nejsilnějších přírodních antibiotik, protože dokáže likvidovat bakterie. Svého času nahrazoval v lékárničkách dnešní antibiotika, plná chemie. Vynikající byl a stále je na léčbu nemocí dýchacích cest, ať už samostatně nebo v kombinaci s dalšími pomocníky, jako jsou bylinkové čaje, cibule, česnek, lékořice, citron, teplé mléko atd. Když se spojí, je léčba mnohem rychlejší.

Charakteristické a svým způsobem i unikátní složení medu dokáže zatočit s početnou skupinou mikroorganismů, s nimiž si tělo nedokáže poradit. Hlavní je, že med oproti běžným antibiotikům nemá vedlejší účinky, jako když si vezmete léky plné chemie. Při podpůrné léčbě medem musíte začít včas a to už ve chvíli, kdy se objevují první příznaky.

Pravidelná aplikace, ideálně několikrát denně přispívá k rychlému vyléčení. Mějte však na paměti, že jestli si chcete dát med do čaje, tak vždy musíte počkat, až trochu vychladne. Nikdy jej nedávejte přímo do horkého čaje, neboť při teplotě vyšší než 42°C se ničí jeho léčivé (účinné) látky.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky